Our Blog

Υποθέσεις Προστασίας Ζώων από παράνομη συμμετοχή τους σε παραστάσεις-εκδηλώσεις

Το τελευταίο  διάστημα ( Οκτώβριος-Νοέμβριος 2023) χειρίσθηκα ως πληρεξούσιος δικηγόρος  για λογαριασμό ενεργών πολιτών και φιλοζωικών  ή περιβαλλοντικών οργανώσεων  ορισμένες σημαντικές υποθέσεις προστασίας ζώων είτε κατά τον προηγούμενο νόμο  ν. 4039/2012 (άρθρα 12,13 και 20) είτε κατά τον ισχύοντα ν. 4830/ 2021  (άρθρο 23) . Οι υποθέσεις αυτές αφορούσαν την παράνομη συμμετοχή ζώων σε παραστάσεις ή εκδηλώσεις δεδομένου ότι οι μεν παραστάσεις ζώων όπου τα ζώα αποτελούν θέαμα  απαγορεύονται απόλυτα από τον ισχύοντα νόμο, ενώ η συμμετοχή ζώων σε εκδηλώσεις προβλέπεται υπό  πολύ στενές και αυστηρές προϋποθέσεις και όρους.

Ειδικότερα

  1. Την 27η Οκτωβρίου 2023 ως πληρεξούσιος δικηγόρος προς υποστήριξη της δικηγορίας   για λογαριασμό του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» και της  μηνύτριας κυρίας Ο.Κ.  συνέβαλα στην καταδίκη από το Στ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών  του ιδιοκτήτη και υπευθύνου του    Ζωολογικού Κήπου στα Σπάτα Αττικής «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» κ.   Ζ.Ζ. Λ.  σε φυλάκιση οκτώ  (8) μηνών πρωτοδίκως  διακόπτοντας έτσι ένα καθεστώς ατιμωρησίας από επανειλημμένες παραβιάσεις παράνομης συμμετοχής δελφινιών σε παραστάσεις-θεάματα στον συγκεκριμένο Ζωολογικό Κήπο. Η συγκεκριμένη παραβίαση αφορούσε παράσταση  δελφινιών του έτους 2020.

Εκκρεμεί μήνυση  κατατεθείσα από εμένα ως πληρεξούσιο δικηγόρο και για άλλες παραστάσεις δελφινιών  στο ΑΖΠ το έτος 2016 και το έτος 2019. Για την παράσταση του 2016 έχει επιβληθεί σχετικό  διοικητικό  πρόστιμο στο ΑΖΠ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, υπάρχει σχετική αντιδικία στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επί προσφυγής του ΑΖΠ κατά της επιβολής  του προστίμου  και έχουμε παρέμβει στην δίκη υπέρ  του Δημοσίου και της διατήρησης σε ισχύ του προστίμου. Αναμένεται η έκδοση σχετικής απόφασης.

  1. Την 20η Οκτωβρίου 2023 παραστάθηκα στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών (Ακυρωτικός Σχηματισμός, τμήμα Ι ‘) για λογαριασμό φιλοζωικών οργανώσεων όπως η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, το Δίκτυο Πολιτών Save Wild για την προστασία της Άγριας Ζωής κα. , και  ενεργών πολιτών όπως ο αρχιτέκτων  κ. Γεώργιος  Δημητρίου, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Οικολογική Συμμαχία,   επί αίτησης ακύρωσης των άνω, συνταγείσας από εμένα,   κατά της έγκρισης συμμετοχής Αετού  στα παιχνίδια και εκδηλώσεις  της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ  στο γήπεδό της  καθώς η έγκριση από τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας δεν τηρεί τις προϋποθέσεις του νόμου, ουσιαστικές και διαδικαστικές, και είναι, κατά την νομική μας άποψη, παράνομη. Αναμένεται η έκδοση σχετικής  απόφασης από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Διεξάγεται μια συστηματική νομική προσπάθεια για την παρεμπόδιση παραστάσεων  ζώων ή συμμετοχής ζώων σε εκδηλώσεις παρά και άνευ των προϋποθέσεων  όπου ο νόμος κατ’ εξαίρεση επιτρέπει την συμμετοχή ζώων.

Η παρένθετη μητέρα ως Πράγμα και η Αλλοτρίωση
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ- ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΕ ΜΕΤΡΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ